Lijstje,  Muziek

7 leestips voor muziekliefhebbers

Muziek is veel meer dan enkel tekst en geluid dat uit jouw boxen komt. Muziek leeft, en heeft in België een rijke geschiedenis. Ontdek aan de hand van deze zeven leestips wie de onbekende artiesten zijn in België, hoe muziek op de radio ontstaat en waarom muziek mensen verbindt.

1. Onbekende artiesten in de spotlight

Muziekliefhebbers herkennen dit allemaal: Je opent jouw playlist, maar je hebt eigenlijk nood aan nieuwe muziek. NXTSOUND en Onterecht Onbekend van nieuwssite NXTPOP lossen dit probleem op door wekelijks opkomende Belgische artiesten in de spotlight te zetten. Bij het format NXTSOUND interviewen ze de artiesten en zetten ze de nieuwe artiesten letterlijk in de spotlight.

Onterecht Onbekend is eerder een format waar ze uitleggen waarom ze onterecht onbekend zijn. Maar dat niet allleen, ze voegen ook telkens een lijst toe van liedjes die je zeker moet luisteren, voor wie de muziek is en waar je de artiesten kan zien optreden.

2. FM-band: een aflopend verhaal

Begin 2022 zijn de licenties voor de FM-frequenties in België voor de (laatste) keer verlengd. FM staat voor Frequentie Modulatie. In België worden FM-frequenties gebruikt voor radiozenders, dit betekent dat je als radiozender zendt via een antenne en dat je als luisteraar deze golven opvangt met je eigen antenne.

Elke radiozender heeft zijn eigen FM-frequentie en voor je deze krijgt moet je om de aantal jaren een dossier indienen. Dat kon dit jaar voor de laatste keer, want een FM-band gaat verdwijnen. In dit VRT-artikel leggen ze duidelijk uit hoezo een FM-aanvraag werkt en waarom FM-banden gaan verdwijnen. Maar de vraag is vooral: “Wat komt er in de plaats van FM?”

3. Muziek verbindt in tijden van oorlog

De invasie van Rusland in Oekraïne begon op 24 februari 2022. Dit conflict laat niemand onberoerd ook de muziekwereld niet. Artiesten kropen massaal in de studio, zo schreef Jaap Reesma het nummer “Mijn Kleine Presidentje”. Dit nummer is gebaseerd op de vragen die zijn zoon had over de oorlog. Ook K3 schreef een nummer “Nooit meer oorlog”, ze kwamen dit live voorstellen op de Groenplaats in Antwerpen. Daar werd op 17 maart 2022 een groot evenement gehouden door de grootste radiozenders van het land. Een initiatief dat de media organiseerden heet Oekraïne 12-12 en haalde bijna 25 miljoen euro op.  

Dit is een mooi voorbeeld van dat muziek verbindt in tijden van oorlog en dat het een middel is om gevoelens nog beter uit te drukken. Vooral voor kinderen die dat nog niet goed begrijpen, is muziek een hulpmiddel. Maar waarom deden we dit niet voor vorige conflicten en oorlogen?

4. Girlband wint Rock Rally

Snel naar de top als artiest? Dan is de Humo Rock Rally de wedstrijd waar jouw muzikale dromen uitkomen.  De Humo Rock Rally vindt om de twee jaar plaats en bestaat sinds 1978. Het is de belangrijkste wedstrijd voor Vlaamse rockbanden. Het is ook een wedstrijd met journalistieke waarde, want de finalejury bestaat uit muziekjournalisten. De finale van de Humo’s Rock Rally 2022 was op 24 april in Acienne Belgique in Brussel.

Het was de 23e editie en die ging niet onopgemerkt voorbij, want de winnaars waren uniek, ze werden zelf historisch genoemd. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een girlband won. BLUAI een band met vier meiden uit Beveren won de eeuwige roem en een plekje in de Belgische muziekgeschiedenis. Het is niet de eerste prijs dat de meiden mee naar huis nemen. Ze zijn ook bekend als de Nieuwe Lichting van StuBru en wonnen Sound-Track.

5. Afscheid van een legende

Op 23 april namen we afscheid van belpoplegende Arno Hintjes (leestip). Hij overleed op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van pancreaskanker. Hintjes was een rockzanger die vooral in het Frans zong of in het Oostends dialect. In het verleden speelde hij vooral mondharmonica op de Oostendes rockscene. Hij was zeer getalenteerd, maar brak pas in 1980 door met T.C. Matic.

Zijn bekendste liedjes waren “Oh la la” en “Putain Putain”. Arno is een artiest die muziek bleef maken tot hij stierf. Hij is een voorbeeld voor grote artiesten zoals Stromae. Daarom werd Arno benoemd als Officier in de Kroonorde, dat is een belangrijke en knappe prestatie in de muziekwereld.

Bekijk “Charlatan” op VRT NU

6. Adieu Sportpaleis Group

Nu corona bijna volledig achter de rug is, kunnen we terug volop naar concerten gaan. Voor de organisaties/ bedrijven was het een moeilijke periode. Sportpaleis Group sluit deze periode af op een opmerkelijke manier. Want dit bedrijf gaat sinds 29 april met een nieuwe naam “Be At” door het leven. Sportpaleis Group was de grootste live-entertainmentgroep in België.

Volgens Jan Van Esbroeck (CEO) is de nieuwe naam een directe oproep om erbij te zijn en samen momenten te beleven die je een leven lang bijblijven. En dat is niet alles, de organisatie wil ook haar ecologische voetafdruk verkleinen. Ze willen een duurzamer bedrijf zijn tegen 2025. Binnenkort kunnen we dus genieten van een concert in een duurzame en vernieuwde omgeving.

Het nieuwe logo en de nieuwe naam van Sportpaleis Group © Be.AT

7. Belpop Bonzana

De populariteit van boeken lezen daalt enorm, maar boeken zijn nog altijd even leerzaam als vroeger. Jan Delvaux schreef in 2017 een boek over “De mooiste verhalen uit de Belgische popmuziek”. In het boek wordt de geschiedenis uitgebreid aan de lezer verteld. Het boek blikt terug op 60 jaar Belgische popmuziek.

Belpop Bonzana, een boek dat eerst een creatieve theatershow was van Jan Delvaux en DJ Bobby Erwing. Ze proberen door verschillende middelen de Belgische popgeschiedenis terug tot leven te wekken.

Cover eerste druk ©bol.com

2 reacties

  • Julie De Voght

    * Ontdek aan de de hand van DEZE 7 leestips…
    * In DE spotlight
    * playlist, maar
    * dan weer –> zijn woorden die je kan schrappen
    * Maar dat niet alleen, ze …
    * In België worden FM-frequenties gebruikt voor radiozenders –> actief maken
    * dit betekent dus dat –> dus mag weg
    * Dit kon dit jaar voor de laatste keer –> veranderen naar dat
    * hoe zo een –> aan elkaar
    * Artiesten kropen dan ook massaal in de studio –> dan ook mag weg
    * Dit is een mooi voorbeeld van dat muziek verbindt in tijden van oorlog en dat het een middel is om gevoelens nog beter uit te drukken –> zin herformuleren
    * Vooral voor kinderen die dit nog niet goed begrijpen –> dat

    DEEL 1

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.